Ozone Enduro V3 – Review
De Enduro is volgens Ozone een allround kite met een brede inzetbaarheid voor kiteboarders van alle niveaus. Deze alleskunner heeft een gemiddelde aspect ratio, een open C-shape, een gemiddeld naar achterstaande leading edge en brede vierkante wingtips. Ozone brengt alleen een nieuw model uit als er echt iets verbeterd is. Niet jaarlijks dus. Wij testen de inmiddels derde versie van de Enduro: wat is er veranderd aan deze Ozone Enduro V3?
De grootste verandering aan de Ozone Enduro V3 is het gebuikte materiaal. Zo is het hoofddoek van Teijin Technoforce Triple Ripstop. Dit doek is verstevigd met 3×3-draden. Deze draden hebben een Ultra Flex-coating waardoor het doek niet alleen 15% sterker is geworden, maar ook duurzamer en stijver. Dit laatste zorgt voor een vormvaste kite. Daarnaast zijn de leading edge, wingtips, struts en verstevigde stukken gemaakt van Teijin Triple Ripstop Dacron. Je raadt het vast al, doek verstevigd met 3x-3-draden. Dit ook geeft meer sterkte, duurzaamheid en stijfheid.
Een van de lichtste drie strutters op de markt
Al met al is de Ozone Enduro V3 ontzettend licht geworden. Het is zeker een van de lichtste drie strutters op de markt. Ozone is niet de eerste die met meerdere draden verstevigd doek werkt, maar ze hebben hun uitvoering getest voordat het in productie is genomen. Bij Ozone gaan ze voor zekerheid. Hetzelfde geldt voor de nieuwe ventielen en one-pump luchtbuisjes naar de struts. Deze hebben een iets grotere diameter gekregen zodat de lucht er sneller doorheen kan. Qua shape is de Ozone Enduro V3 niet heel veel veranderd. Er is gewerkt aan de spanning van het hoofddoek zodat het minder snel gaat trillen. Minder trillingen verstoren het profiel minder en dat geeft meer stabiliteit en constantere bardruk.
Variable Bridle Geometry
Gebleven zijn de instelmogelijkheden van de bridle op wave/foil, freeride en freestyle. Ozone noemt dit VBG, Variable Bridle Geometry. Het verstellen gaat supersnel en makkelijk door de bridle op een ander knoopje te zetten. Hiermee pas je de shape van de leading edge aan: meer open profiel op freestyle-setting en een minder open profiel op de wave-setting. De freeride-setting is de gulden middenweg. Je past ook de positie van de kite in het windvenster aan. Het werkt goed, vooral het verschil op de uiterste settings maakt de kite merkbaar anders. Het kan net even de aanpassing zijn die werkt voor jou.
Wat ook gebleven is is de fantastische afwerking. Alles stiksels zitten er keurig en recht op. Er hangen geen draadjes los en de naden zijn mooi recht gestikt. Je kunt hieraan echt zien dan ze een eigen fabriek hebben waar ze bovenop de kwaliteitscontrole zitten. Heel netjes allemaal. De naden zijn gestikt, gevouwen en nog een keer gestikt voor een sterke verbinding tussen de panelen. De struts zitten direct op de leading edge met inwendige versterkingen en een uitwendig geweven band. Hierdoor is het één vormvast geheel en geeft dat optimale spanning aan het hoofddoek.
Trailing edge
De trailing edge bestaat uit twee lagen Triple Ripstop met een Dyneema-lijn erdoorheen. Hierdoor is de trailing edge licht en sterk. De Ozone Enduro V3 heeft acht soft battens in de trailing edge voor extra stabiliteit en om schade tegen te gaan van het klapperen wanneer de kite op het strand in de wind ligt. Oppompen en leeglopen gaat via een Boston-ventiel. Dat steekt wel wat uit, maar er zit nu wel een beschermingsstuk in het doek op de plaats waar het ventiel zit. Je kan de adapter van de pomp niet op het ventiel vastzetten. Let verder op bij het laten leeglopen dat er daarna geen zand in het openstaande gat (en rechtstreeks in de bladder) komt.
Ozone Enduro V3 op het water
Op het water valt meteen op hoe rustig de kite vaart. Geen gekke, onvoorspelbare fratsen. Het voelt direct vertrouwd aan. Hij vliegt niet te snel of te langzaam door de lucht. De bardruk en trekkracht zijn gemiddeld met een mooie drukopbouw. De Ozone Enduro V3 stuurt heel precies en geeft fijne feedback. Moest je de vorige versie nog wat sinussen om op gang te komen, de Ozone Enduro V3 is meer een sheet&go-kite geworden: starten en gaan met die banaan.
Het lichte gewicht speelt hier zeker mee. Dat geeft de kite ook erg goede drift-eigenschappen waardoor je met de Ozone Enduro V3 prima de golven in kan. Het is meer als park&ride-kite dan een kite die actief gestuurd moet worden. Daarvoor genereert-ie iets te veel power en kun je hem niet ver genoeg depoweren. Je kunt daarvoor een langer depowerkoord monteren, maar als je vooral golven wil surfen heb je meer aan de Ozone Reo. Naast een goede wave-kite is de Ozone Enduro V3 door dat lage gewicht ook een goede foil-kite. Bij weinig wind blijft de kite makkelijk in de lucht.
Springen gaat prima met de Ozone Enduro V3
Voor de luchtpiloten onder ons: springen gaat prima met de Ozone Enduro V3. Er zit een goede boost in en je gaat lekker hoog met veel controle. Hij is ook niet vies van kiteloops. Trek hem daarvoor goed krachtig door. Wil je ze echt nog directer en explosiever maken, zet er dan kortere lijnen op. Standaard vaar je hem met 25-meter-lijnen maar er zijn ook 23-meter-lijnen verkrijgbaar. Het windbereik van de Ozone Enduro V3 is groot. In het onderste gedeelte speelt z’n lage gewicht mee en in het bovenste gedeelte de stabiliteit van het nieuwe doek.
Eigenschappen Ozone Enduro V3:
Maten, Bereik & prijs Ozone Enduro V3:
Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van Ozone gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.
Deze review van de ‘Ozone Enduro V3‘ komt uit Access #4 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!