02-02-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review: F-One trax hrd 2016

De Trax is het allround freestyle board van F-One, bedoeld voor zowel die eerste hoge sprongen als gepowerde freestyle tricks. Wij varen de 2016 Trax in zowel choppy water als tussen de golven om te beoordelen hoe deze all-time favorite dit jaar uit de verf komt.

De Trax wordt uitgebracht in twee uitvoeringen: een glasvezel en een carbon versie, hier bespreken we de glasvezel variant. Op het eerste gezicht lijkt deze Trax niets op zijn voorganger en dat is met name te wijten aan zijn flitsende uitstraling. De glasvezel uitvoering van de Trax is voorzien van stoere metallic kleuren, inclusief ‘Lite tech’-strip: thermoplastisch polyurethaan dat schokken absorbeert en qua looks een tof oplichtend effect heeft. Naast de nieuwe graphics verdient ook de nieuwe pad- en straps-combo nadere toelichting.

De Platinum 3 is namelijk flink onder handen genomen. Zo kun je zowel de hoek als breedte van de stance aanpassen. En je kunt de pads ook verder richting de toeside of heelside edge van het board verplaatsen zodat je goed gecentreerd staat. Zoals altijd kun je door middel van klittenband de hoogte van de strap aanpassen. Daar komt de optie om de breedte van de strap op de baseplate aan te passen nu bij. Je kunt bij de strapbevestiging rekening houden met de grootte van je voeten en de strap verder naar voren of achter plaatsen.

F-one trax hrd

Na een kleine tijdsinvestering hebben we de pads en straps precies passend afgesteld en is het tijd voor het echte werk. Het is vandaag wat choppy door de harde wind en de Trax glijdt daar dankzij het Helical Rail Design comfortabel doorheen. De helical rail is in het midden dun en scherp, loopt vervolgens door in een omgedraaide dikke rail en komt aan het einde uit in een dunne rail. Bij de voeten is de rail dik en inverted waardoor je een comfortabele demping hebt en een stabielere koers vaart. Dankzij de afgeschuinde rail lijkt het board hoger op het water te liggen. Op het middengedeelte van het board is de rail dun en scherp waardoor je makkelijk grip krijgt in het water om te edgen voor een sprong of een freestyletrick.

F-one trax hrd 2

We varen de Trax in een straf windje, waaruit blijkt dat je ook in harde wind gemakkelijk controle over het board houdt. Je kunt lang en scherp aankanten, waardoor je bij je sprongen gecontroleerd af kunt zetten. In de bochten snijdt de helical rail scherp de hoek om: je kunt met deze twintip heerlijk carven. De Trax bouwt tijdens het cruisen veel snelheid op. Bij het inzetten van gepowerde freestyle tricks blijkt dat de Trax dankzij het gereduceerde volume in de tips lekker flext, wat een goede pop oplevert. De glasvezel Trax is in zijn 2016-uitvoering voor zowel beginnende als gevorderde rijders een interessant board. De combinatie van comfortabel cruisen, eenvoudig upwind varen en een goede pop maken van de Trax breed inzetbaar board waarmee je uren achter elkaar, trick na trick in kunt blijven zetten.

Dit artikel is afkomstig uit de Access #1 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van