23-08-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Review North Vegas 10m 2012

Een vlakke zee
Volgens North is de Vegas de meest verkochte c-kite ooit. De schare fans van de kite verwacht dan ook niet dat er elk jaar een compleet nieuwe vlieger uitkomt.  Dus gaan de ontwerpers zorgvuldig te werk met het optimaliseren van de vlieger.  Grootscheepse wijzigingen zijn het niet, maar er zijn nog steeds voldoende parameters om te tunen.

Van 2011 naar 2012. De wijzigingen
Zo is dit jaar het profiel en de spanning van het doek veranderd. Het veranderen van het profiel heeft als resultaat dat er nu minder spanning op de kite staat na uitgehaakte tricks. De gewijzigde spanning van het doek zorgt voor een geoptimaliseerde respons op de bar. Ook zijn er dit jaar twee nieuwe maten bijgekomen: de zes en de acht meter.

Drie kites in één
Doordat er verschillende settings op de Vegas zitten, krijg je eigenlijk drie kites in één. Door de aanknopingspunten van de stuur- en powerlijnen op de Vegas te veranderen, kan je de vlieger als een wakestyle, freestyle of een freeride kite varen. Met de freestyle setting heb je 60% van de kracht op de stuurlijnen en 40% op de powerlijnen. Met de wakestyle setting komt 75% van de kracht op de stuurlijnen en 25% op de powerlijnen. Dan kan je nog spelen met de mate waarop je de vlieger sneller wil laten draaien. Wakestylers zullen de vlieger wat stabieler willen hebben staan zodat de vlieger na een uitgehaakte trick niet per ongeluk in een kiteloop schiet. Freeriders zullen juist een wat snellere vlieger willen die na een hoge sprong weer snel ingestuurd kan worden.

De Vegas in vergelijking met de Evo, Neo, Rebel & Fuse
De Vegas is niet de langste zwever van North, daar zal de Rebel of de Fuse bij winnen. Het is ook geen instapmodel daarop wint de Neo qua prijs en gebruiksgemak. In de golven zullen de Evo, Rebel & Fuse hem de loef afsteken. Maar wat kan de kite dan wel? De Vegas is op het water een vertrouwd concept. Al jaren doet de Vegas wat de vlieger moet doen. Stabiel staan bij uitgehaakte freestyle tricks. De kite stuurt op tijd in na sprongen. Als je de kite sneller of langzamer wilt laten draaien is dat te tunen. Ook de depower kan naar wens worden ingesteld. Freeriders die ook wel eens een trick willen inzetten, hebben met de Vegas de meest succesvolle c-kite van North in handen.

Conclusie
De Vegas is de freestyle c-kite die zich in de jaren heeft bewezen door het verkoopsucces. Een uitgebalanceerd concept voor de freestyler en freerider die hun kite willen kunnen afstellen op de vaareigenschappen.


Door: Stefan van der Kamp

 van