02-04-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Review Wainman Joke 134cm 2011

Een tijdje geleden hoorde ik over het vlakke water van Workum. Helaas is dat vanaf mijn huis (in Utrecht) wel wat ver rijden. Maar toen er goede wind was voorspeld wisten we een auto te regelen waar we gezellig met zijn vieren en veel kiteboardspullen inpasten. Op naar een van de beste freestyle/wakestyle spots van Nederland: Workum dus.

De Joke op papier
De Joke is een nieuwe aanvulling op het Wainmanassortiment. Wainman noemt het board een mix tussen makkelijke hanteerbaarheid en performance. De Joke zorgt voor goede pop en zachte, vergevingsgezinde landingen. Voor die landingen hebben ze op de onderkant van het board in het midden een uitstekende bubbel gemaakt. In theorie om het water efficiënt te verplaatsen en de landingen de absorberen. Ik vond het een raar verhaal, tot ik op het water stond.

De Joke op het water
De Joke is een board waar je even aan moet wennen. Je voelt dat de vorm anders is. Eenmaal gewend ontdek ik de voordelen van deze vorm. De Joke ligt prettig los in het water en loopt voldoende hoogte. In vlak water komt hij echt tot zijn recht. Het board popt goed en ondanks de aangename stijfheid zijn de landingen verbazingwekkend prettig en gecontroleerd. Deze shape heeft mij heel positief verrast.

Het board is met straps en boots gevaren. De bijbehorende straps en pads zijn simpel en effectief. Normaal zou ik een wakestyle board een maatje groter varen, maar in deze test was er deze kleinere maat. Met 40,5 cm breedte passen zelfs mijn boots met maat 46 er goed op. De inserts zijn goed geplaatst en een fijne stance is snel gevonden. De boots brengen de prettige eigenschappen in de Joke naar boven, hij wordt nog speelser, de pop gaat hoger en de landingen zijn nog comfortabeler.

Conclusie
De Joke is bedoeld voor de newschool rijder. De geteste maat is net te klein voor de gemiddelde Hollandse wakestyler, maar Wainman heeft ze ook een maatje groter. Het board heeft een unieke shape die de belangrijke kenmerken van een newschool board versterkt: de pop, de speelsheid en comfortabele landingen. De Joke is een absolute wakestyletopper in het Wainman-assortiment.

Door: Chris van Hienen

 van