SKS GERMANY viert 100 jarig bestaan

Het wiel opnieuw uitvinden. Al 100 jaar.

Het begon allemaal met gordijnroeden. Toen Karl Scheffer-Klute in 1921 startte met het produceren van metalen buizen in zijn kelderwerkplaats, kon hij niet vermoeden dat zijn kleine ambachtelijke bedrijf in de loop van de eeuw een toonaangevende rol zou spelen in de fietsindustrie.

Dit jaar viert SKS GERMANY haar 100-jarig bestaan. Een terugblik en een blik op de toekomst. Het wiel opnieuw uitvinden, al 100 jaar lang en steeds weer beter. Kijk naar de historie van SKS GERMANY uit Sauerland  en je ziet deze ‘jubileumslogan’ terug in elke mijlpaal. Opgericht in 1921, in een onzekere tijd waarin Karl Scheffer-Klute toch vooruit durft te kijken. De overdracht van het bedrijf aan zijn schoonzoon Wilhelm Blome in 1927 én de overname van een lokale luchtpompfabriek in 1932 maken de weg vrij om zich in een nieuwe sector te begeven: de fietsbranche.

SKS_GERMANY_FACTORY

Pionier op het gebied van luchtpompen

Blome toont ondernemerskwaliteiten. Met een leren monsterkoffer met pompjes reist hij van fietsbedrijf naar fietsbedrijf en promoot hij zijn producten. Het succes laat niet lang op zich wachten. Er is veel
vraag naar de hoogwaardige metalen luchtpompen van SKS (de afkorting van Scheffer-Klute Sundern). In de loop van de jaren worden er meer ‘wereldberoemde’ luchtpompen aan het assortiment toegevoegd. Het fabrieksgebouw aan de Sundern Hubertushalle wordt uitgebreid. Ook in de decennia daarna volgen er meerdere uitbreidingen en verbouwingen.
Dankzij een gepatenteerde ventielaansluiting voor autoventielen biedt SKS nu ook luchtpompen voor motorfietsen en voor landbouwtoepassingen. In 1956 besluit SKS om kunststof als nieuw buismateriaal te gebruiken en zo niet meer afhankelijk te zijn van de ingekochte stalen buizen. Drie jaar later treedt Willi Blome toe tot het bedrijf. Net zoals bij zijn vader brandde ook bij hem een sterke ondernemersgeest. Tijdens de forse opleving van de fietssport ontstond in 1966 het cult product van SKS GERMANY: de geboorte van de SKS RENNKOMPRESSOR! Door fans van toen en nu  de ‘vader
van alle vloerpompen’ genoemd.

SKS_GERMANY_FACTORY

Hoe toeval leidde tot wereldsuccessen 

Het toetreden van SKS GERMANY tot de spatbordenbranche was min of meer toevallig. In 1983 nam SKS het traditionele Engelse merk Bluemels over en daarmee ook de productiefaciliteiten voor spatborden. Al snel worden deze kunststof spatborden een bestseller en begin jaren 90 is SKS GERMANY al wereldmarktleider in de levering van spatborden aan internationale fietsproducenten (OEM). Ook de ontwikkeling van de Quick-Release steekspatborden, ook nu nog heel populaire spatborden voor mountainbikes, maakte SKS in 1999 al marktleider.

Dealer Direct

Inmiddels is Willo Blome toegetreden tot het familiebedrijf en staat hij samen met Michael Beste als managing partners voor nieuwe uitdagingen in de markt. Met een andere distributiestructuur vindt het bedrijf zichzelf opnieuw uit: van levering aan groothandelaren nu direct aan gespecialiseerde dealers. Zo leverde SKS Germany in 2009 ongeveer 5.700 Duitse dealers direct af fabriek, en later ook Oostenrijkse, Nederlandse en Belgische dealers. Voor training en communicatie werd in 2011 de merkbelevingswereld ‘Orange World’ opgericht, op de plek waar het ooit allemaal begon: in de allereerste fabriekshal, waar de pompen toen nog met de hand aan lange tafels werden gemonteerd. De vooruitziende geest van de oprichter van het bedrijf waart er nog rond, tussen de oude stalen pilaren, traliewerkramen en betonnen muren.

SKS_GERMANY_FIETSPOMP

Terug naar de toekomst

Willo Blome en Michael Beste grijpen het 100-jarige jubileum aan om alle medewerkers, partners en klanten hartelijk te bedanken. Voor hun loyaliteit, de prettige samenwerking en het enthousiasme voor de kwaliteit van de SKS-producten, die ook nu nog steeds in Duitsland worden geproduceerd. “We zijn er trots op dat we zelfs na 100 jaar nog steeds concurrerend kunnen produceren in Sundern en daarmee banen kunnen behouden en de lokale economie kunnen versterken”, aldus de directeuren. Alle fans van SKS kunnen ook in dit jubileumjaar uitkijken naar innovatieve nieuwe producten: naast de uitbreiding van het digitale assortiment staat er een nieuwe serie vloerpompen op de planning, die de kernwaarden van het bedrijf uitdragen: down-to-earth, betrouwbaar en duurzaam. Waarden die leidend zijn voor de koers van het bedrijf in de toekomst. Een toekomst waarin SKS GERMANY zichzelf zal blijven uitvinden. Steeds weer iets beter. 

Neem een kijkje op de website van SKS GERMANY voor meer geschiedenis en mooie plaatjes! De Brand Story van SKS Germany is hier te lezen op onze website.

SKS Germany

De SKS Germany Brand Story staat in het laatst gepubliceerde Magazine; Wielrenblad en UP/DOWN #5 2020. Deze kun je bestellen in de Soul Webshop. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Wielrenblad of UP/DOWN. Dan ontvang je alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van