31-03-2020 - Mountainbiken, Leesvoer

Specialized ANGi: Het nieuwste veiligheidssysteem voor fietshelmen

Nog niet eens zo lang geleden was het MIPS-systeem, dat je hoofd beter beschermt bij een val, een luxe optie bij aanschaf. Nu levert Specialized het systeem standaard op elke helm, volgens hen een feature waar je niet zonder moet willen. Daarnaast hebben ze de lat voor veiligheid weer wat hoger gelegd, ditmaal via het toevoegen van een elektronisch val-detectiesysteem genaamd Specialized ANGi. Wij spraken met ontwikkelaar Chris Zenthoefer van Specialized over dit nieuwe systeem. 

TEKST: Harm Spoelstra / BEELD: Specialized

Specialized ANGi 

Specialized ANGi is een sensor op je helm die na een val contactpersonen op de hoogte stelt dat je gevallen bent, en waar. Chris is gestart met de ontwikkeling van dit systeem nadat hij zelf geconfronteerd werd met een ongeval van een vriend van hem. Deze lag bewusteloos op de motorkap van een auto, zonder dat de ziekenbroeders wisten wie ze moesten contacten. Door uiteindelijk in zijn telefoon het laatst gebruikte nummer te bellen kwamen ze bij Chris uit. Zijn vriend is inmiddels hersteld, maar het voorval liet Chris niet los: ‘Wat als mij dit gebeurt? Wie weet mij te vinden als ik ergens op de trails crash?’ 

Dit heeft geleid tot Specialized ANGi, wat staat voor Angular and G-force indicator: een instrument dat zowel zijdelingse krachten als G-krachten meet via een ingebouwde gyroscoop en versnellingsmeter. Deze sensor meet de krachten die ontstaan tijdens impact, maar ook de rotatiekrachten die ontstaan zonder dat je helm of hoofd ergens tegenaan komt, zoals bijvoorbeeld een whiplash.  

Sensor 

De sensor zelf is een klein apparaatje, uiteraard mooi geïntegreerd in de achterkant van de helm. Deze werkt op een knoopbatterij en zet zichzelf automatisch aan en uit, waardoor het niet iets is wat je zou kunnen vergeten. De sensor werkt samen met je smartphone via een app, het is dus wel zaak je telefoon mee te nemen. 

Ride App 

Wanneer de sensor afwijkende krachten opmerkt stuurt hij een signaal door naar de Specialized Ride App. Wanneer je als rijder niet binnen een aangegeven aantal seconden reageert, stuurt de Ride App vervolgens een bericht naar een vooraf ingesteld persoon dat je een crash hebt gehad, samen met je exacte locatie. Het ANGi-systeem werkt dus altijd met je telefoon samen.  

Rijd je ergens waar geen bereik is, dan kun je vooraf aangeven hoe lang je verwacht weg te blijven. Meld je je niet af binnen die tijd, dan wordt er een bericht gestuurd met de laatste locatie waar je bereik hebt gehad. De Ride App kun je uiteraard ook gebruiken om ritten te registreren, wij verwachten in de toekomst ook mooie updates, we kennen de mannen bij Specialized een beetje. Chris gaf aan dat ze steeds meer op zoek gaan naar contact met de rijders, om hun producten beter af te stemmen op de wensen van de eindgebruiker. 

Meer informatie?

Alle 2019-helmen uit de Specialized-lijn zijn ANGi-ready of zijn voorzien van ANGi. Voor de Ride App die nodig is om ANGi te laten functioneren krijg je bij aanschaf van alle ANGi-uitgeruste Specialized helmen en ANGi-sensoren een eenmalige activeringscode. Voor meer informatie over Specialized ANGi kun je terecht op de website van het merk.

Meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit UP/DOWN #1 2019. Deze uitgave kun je nog steeds nabestellen in de Soul Webshop. Daarnaast kun je uiteraard ook abonnee worden, zodat je voortaan geen artikel van UP/DOWN meer hoeft te missen! Je kunt het 2019-jaargang van UP/DOWN nu extra voordelig lezen, door gebruik te maken van onze scherpe aanbiedingen in de webshop.

 van