03-09-2020 - Wielrenblad, Leesvoer

SQlab 612R Carbon 2020 review

SQlab heeft ergonomie hoog in het vaandel staan, ze bieden veel producten die pijnvrij fietsen en prestaties samenbrengen. Kenmerkend voor de SQlab 612R Carbon is de brede en platte achterkant, in combinatie met een golfvorm die zorgt dat het zadel wijkt op de plek waar je weke delen er anders mee in aanraking zouden komen. Nieuw is deze R-uitvoering, die het design toegankelijk maakt voor de sportievere fietsers. Hiertoe is het zadel ten opzichte van de normale SQlab 612 Carbon niet alleen stukken lichter gemaakt, maar ook een stuk korter en bovendien meer getailleerd. Daarmee is het zadel uitermate geschikt voor renners met grote (lees: gespierde) dijen, zelfs als je graag met de benen dicht bij elkaar rijdt, voor velen de meest efficiënte traptechniek. Via de website van SQlab kun je bepalen welke breedte je nodig hebt, je kunt kiezen uit drie breedtematen. 

Wij testten de breedste versie van 14 centimeter. Desondanks weegt het zadel op onze weegschaal slechts 140 gram, dankzij de carbon rails en de zeer minimale padding. Dat laatste zorgt er ook voor dat enig zitvlees kweken zeker noodzakelijk is, je zit namelijk echt uitsluitend op je zitbotjes. Volgens SQlab monteer je de 612R Carbon idealiter met het vlakke gedeelte horizontaal, zodat je zelfs in een zeer diepe zitpositie uitsluitend op je zitbotjes zit. In ons geval gaf dat iets te veel het gevoel dat we er naar voren toe ‘af konden glijden’, maar met het zadel een klein tikje achterover ontstond er een mooi evenwicht. 

De eerst ritten moet je even vertrouwd raken met het ‘balanceren’ op je zitbotjes, maar het went snel. Hoewel je weke delen volledig ontlast zijn, blijft de SQlab 612R Carbon zeker een echt race-zadel. Als je weinig fietst ben je dus beter af met de ‘Active’ uitvoering, die een stuk meer padding heeft. Er is tevens een SQlab 612R met stalen rails, die 25 gram meer weegt, maar ook een prettige tachtig euro minder kost. 

€ 229,95 
sq-lab.com


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #2 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van