03-01-2024 - Mountainbiken, Leesvoer

Top MTB Routes: gravel- en mountainbike routes

Wil je als gravelrijder eens met je mountainbikende vrienden mee? Of wil je als mountainbiker een keer bijpraten met je fietsmaten in plaats van volgas achter elkaar aan knallen? Dan zijn de meeste moderne singletracks natuurlijk niet de beste keuze, maar kan je beter je heil zoeken op wat minder technische routes met brede paden.

Wij hebben een paar aanraders voor je op een rijtje gezet, met de beste gravel- en mountainbikeroutes. Check ook onze aanraders voor het najaar, hier vind je een overzicht van de top routes voor in de regen.

Gravelaars en mountainbikers lijken op elkaar, maar zijn tegelijkertijd totaal verschillend. Beiden vertoeven graag in het bos en rijden het liefst alleen offroad. Veel mountainbikers hebben echter een grondige hekel aan brede zandpaden, terwijl deze ‘gravelstroken’ door gravelaars juist worden geadoreerd. Technische singletracks met mooie sprongen en kombochten zijn dan weer het domein van de mountainbiker en vaak zijn te hoog gegrepen voor een gravelfiets. Maar wat als je tóch op pad wil met die fietsmaat die weigert van zijn gravelfiets af te komen? Of met die verstokte mountainbiker die geen fiets met een krom stuur in zijn schuur heeft staan?!

De routes die we voor je hebben uitgezocht bestaan allemaal grotendeels uit brede paden en zijn dus zeer geschikt voor sociale of ‘multidisciplinaire’ ritjes. Uiteraard blijven alle genoemde routes enigszins een compromis, maar ze zijn zonder uitzondering gelegen in een prachtig omgeving. Ook al zul je op deze routes je stuurmanskunsten niet kunnen showen, je kan wel genieten van het uitzicht en de natuur.

RHEDEN/VELUWEZOOM

De route van Rheden ligt pal naast Arnhem en is gelegen in Nationaal Park de Veluwezoom. Deze route is misschien wel dé perfecte route voor een gezamenlijke rit met gravelaars en mountainbikers. Hij is krap 50 kilometer lang en bevat 708 hoogtemeters. Hij bestaat uit een zuidelijke en een noordelijke lus, die je eventueel kunt overslaan met een gemarkeerd afsteekroute. Het grootste deel van de route bestaat uit bredere paden en toegankelijke singletracks. Die zijn dus voor beide type fietsers geschikt en bieden je de mogelijkheid om weer eens met elkaar bij te praten. Bovendien is het landschap prachtig en krijg je onderweg veel mooie vergezichten voorgeschoteld. Voor de mountainbiker bestaat de mogelijkheid om ook de rode lussen te rijden, die meer een endurokarakter hebben. Met namen als ‘Granny Trail’ en ‘Fortune Cookie’ geven die je echt het gevoel van een trailcenter zoals je in het buitenland veel ziet. Als mountainbiker heb je hier de tijd van je leven en de gravelaar… die kan die tijd mooi gebruiken om lekker een bakkie koffie te zetten op het zelf meegebrachte gasstelletje.

GULPEN

De route van Gulpen is een typisch ouderwetse Limburgse mountainbikeroute. Je treft hier vooral veel brede gravelpaden aan én een heleboel hoogtemeters. In het rondje van krap 26 kilometer maak je maar liefst 643 hoogtemeters. Op een aantal steile klimmetjes na wordt er weinig van je techniek gevraagd en de route leent zich goed voor zowel mountainbikers als gravelaars. Dat geldt overigens voor de meeste routes in deze streek, met uitzondering van (delen van) de routes Vijlen en Cauberg. Net als op andere Limburgse routes moet je het bij de route van Gulpen vooral hebben van de prachtige uitzichten en het betere buitenland-gevoel. Bovendien is het leuk om de streek eens offroad te bekijken, want het levert een totaal andere ervaring op dan wanneer je hier op de racefiets rondrijdt. Echt een aanrader voor een lange dag in het zadel samen met je gravelende of mountainbikende vrienden.

APELDOORN

In het hart van de Veluwe kronkelt de mountainbikeroute van Apeldoorn 52 kilometer lang door typisch Veluwse landschappen. Daarbij overbrug je ruim 420 hoogtemeters. De route van Apeldoorn is – net als de andere routes in het overzicht – geen technisch uitdagende route, maar bestaat vooral uit brede paden waar je goed naast elkaar kunt fietsen. Uiteraard bevat de route ook wat singletracks, maar deze zijn met een gravelfiets prima rijdbaar. Onderweg passeer je uitgestrekte heidevelden en prachtige loofbossen, maar ook het markante voormalige zendstation bij Radio Kootwijk. De natuurliefhebber komt hier dus aan zijn trekken, maar als je wat cultuur wilt snuiven is een tussenstop bij het zendstation de moeite waard. De route is eventueel op te delen in drie kleinere rondes, die respectievelijk 22, 23 en 14 kilometer lang zijn. Ook is de mountainbike-route goed te combineren met het gravel-walhalla op het Kroondomein, dus aan je kilometers kom je hier sowieso!

WAALRE EN HEEZE

Routes Een rit die je kunt starten (en beter nog: finishen) bij ‘De hut van Mie Pils’ is sowieso de moeite waard, al is het maar voor een biertje na afloop. De route van Waalre is tegenwoordig opgesplitst in twee delen (Waalre en Heeze) van respectievelijk 23 en 19 kilometer. Gecombineerd kom je (inclusief koppelroute) aan een krappe 45 kilometer en ruim 200 hoogtemeters. De vele vennetjes die je passeert maken de route qua natuur afwisselend en uniek, maar je zal hier niet snel tegen de grenzen van je fietsvaardigheden aan lopen. De route bevat aardig wat singletracks, maar echt technisch wordt het nooit. Een snelle fiets is hier een vereiste, want dankzij de vele rechte stukken kan je hier lekker doorrijden. De gravelaar is hier dus waarschijnlijk in het voordeel!

HEERDE EN HATTEM

In het noordelijkste deel van de Veluwe liggen de mountainbikeroutes van Heerde en Hattem. Deze routes zijn te typeren als ‘klassieke mountainbikeroutes’ en zou je tegenwoordig zelfs kunnen bestempelen als gravelroutes. Hattem is daarbij met 23 kilometer de langste van de twee. Heerde is krap 14 kilometer lang. Met elkaar combineren kan, maar er is voor zover wij weten geen officiële koppelroute. Even puzzelen met de Garmin dus. Gecombineerd komen de routes in bijna 40 kilometer net aan 240 hoogtemeters. Van klimmen is dus weinig sprake. Van sturen evenmin, want de routes lopen grotendeels over brede wandelpaden. Bij ‘de Leemcule’ en op de Trijselenberg liggen een paar mooie dirtjumps en wat enduro-trails, maar deze maken geen deel uit van de route. Voor een pure mountainbike-ervaring hoef je hier niet naartoe, maar om in een mooie rustige omgeving flink wat kilometers te maken met vrienden ben je hier op de juiste plaats.

STAPHORST

In de kop van Overijssel vind je de route van Staphorst, gelegen in een prachtig bosgebied. Niet iets waar deze regio bekend om staat. De route is 28 kilometer lang en bevat slechts 94 hoogtemeters. Desondanks is het maximale uit het terrein gehaald en is er ook voor mountainbikers genoeg te spelen. Zo vind je een aantal secties met leuke sprongetjes en drops, die ook makkelijk te passeren zijn als je daar even geen trek in hebt (of geen vering bezit). Ook vind je in Staphorst veel lekker lopende (en hoge) kombochten, die zowel op de gravelfiets als de mountainbike lekker zijn te rijden. Deze zorgen er, in combinatie met de harde ondergrond en het voortreffelijke onderhoud, voor dat je je snelheid flink hoog kunt houden. Dat de lokale fietsclub een grote bijdrage levert aan het parcours is duidelijk, want de route is merkbaar aangelegd door fietsliefhebbers. Hij bestaat uit behoorlijk wat singletrack, maar er is veel afwisseling met brede stukken waar je even kunt bijpraten met je fietsvrienden. Daarnaast leent het parcours zich er goed voor om eens met een flink gemiddelde thuis te komen, dus ook voor een bittere strijd tussen gravelbike en mountainbike is dit de perfecte route. Uitgelichte routes vormen slechts een greep uit de bikemogelijkheden. In gebieden waar je buiten de aangewezen routes mag fietsen is nog veel meer mogelijk. Hopelijk bieden de genoemde routes je inspiratie om eens samen met fietsers uit een andere discipline op pad te gaan. Of om een keer te genieten van de omgeving, in plaats van je alleen maar te focussen op de trail voor je!”


Tekst: Daan Zeven

Beeld: Gijs Ferkranus & Merlijn Spenkelink

Dit artikel “Top MTB Routes: gravel- en mountainbike routes” komt uit Up/Down & Wielrenblad #6 2023 – Let’s Ride Bikes Special. Kijk voor meer artikelen of voor meer fiets nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Volg ons op Instagram!

 van