29-03-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Trixxx: Slim-chance

Een slim-chance is een frontroll met een voorwaartse handlepass. Deze trick kan zowel naar links als naar rechts worden uitgevoerd. Vaar je naar links dan geef je de bar achter je rug over van je rechter naar je linker hand, vaar je naar rechts dan doe je dit van links naar rechts. Op de sequence is goed te zien hoe Bas Koole zijn lichaam gebruikt om de bar achter zijn rug langs te geven. Hij brengt niet de bar van de ene naar de andere hand, maar hij laat de bar op één plek en draait er met zijn lichaam omheen. Voordat je aan een trick begint is het erg belangrijk dat je de beweging in je hoofd hebt zitten en de rotaties goed gevisualiseerd hebt.

Tekst: Bas Koole. Beeld: Ydwer van der Heide. Rijder: Bas Koole.

Een belangrijke afzet
De afzet is enorm belangrijk. Bij de afzet moet je rekening houden met de positie van de kite en natuurlijk hoe je je board weg gaat snijden tegen de wind in. De afzet voor een slim-chance begint met een voorwaartse rotatie met de kite op een positie van 45 graden. Als je deze trick voor het eerst probeert kan het helpen om je kite iets dichter bij twaalf uur te positioneren. Hoe dichter de kite bij twaalf uur staat hoe moeilijker de handlepass wordt, wel krijg je hierdoor iets meer hoogte. De afzet is zo goed als gelijk aan die van een inverted-frontroll of s-bend, probeer alleen de afzet net wat harder te maken zodat je meer tijd in de lucht zal hebben.

Handlepass beweging
Direct na de afzet start je met de voorwaartse rotatie door over je achterste schouder te kijken. Trek je voorste been in om een mooie vloeiende voorwaartse rotatie te krijgen. Blijf kijken over je achterste schouder totdat je 180 graden van de voorwaartse rotatie hebt gemaakt. Zodra je de 180 graden hebt gemaakt begint het moeilijkste gedeelte van de slim-chance, namelijk de handlepass die in de tegenovergestelde richting wordt gedaan. Zet de handlepass in door over je voorste schouder te kijken, de bar naar je rechter heup te brengen en je benen te strekken. Het strekken van je benen geeft je net wat meer ‘dood moment’ om de bar achter je rug langs te geven. Laat nu je voorste hand los en zet de handlepassbeweging in. Zoals je kan zien draait nu je lichaam in de tegengestelde richting van de voorwaartse rotatie. Kijk gedurende de gehele handlepassbeweging over je voorste schouder om je lichaam in de juiste beweging te laten roteren. Door het intrekken van je voorste been versnel je de ‘nieuwe’ rotatierichting, ook helpt het om de bar naar je achterste heup te brengen. Als je de bovenste beweging vloeiend uitvoert zal er een kort dood moment ontstaan. Op dit moment staat er weinig spanning op de bar en kan je hem doorgeven achter je rug. Hoe harder je afzet hoe makkelijker het wordt om te de bar door te geven, soms val je er vanzelf bijna op.

Een kwestie van landen
Nadat je de bar hebt doorgegeven achter je rug is het alleen nog een kwestie van landen, want je hoeft namelijk niet meer verder te roteren. Je board zal direct na de handlepass-beweging onder je lichaam vallen en wel in de positie om te landen. Laat je lichaam nu in positie komen om te landen. Vang de klap van de landing op door goed door je knieën te gaan, zodra je geland bent pak dan direct met je achterste hand de bar weer vast.

Veel voorkomende fouten
Het vinden van het juiste moment om te de bar door te geven is voor sommigen erg moeilijk. Het is belangrijk dat je onthoudt dat de slim-chance heel simpel gezegd een halve frontroll is met een normale handlepass. Ga met deze gedachte de trick in en vanzelf zal je merken wanneer het juiste moment is om je bar over te geven.

Het gebeurt vaak dat de kite wordt ingestuurd om hoogte te creëren, dit werkt alleen maar negatief. Hoe meer de kite beweegt hoe moeilijker het is om de bar over te geven. Stuur daarom niet de kite naar twaalf uur of verder terug, dit gebeurt soms ook zonder dat de rijder dat zelf wil. Op deze manier zal er namelijk geen dood moment komen om de bar door te geven achter je rug. Om te voorkomen dat de kite gaat bewegen pak je met je achterste hand de bar vast met de depowerlijn tussen wijsen middelvinger.

 van