TV TAS – Een downwinder om niet meer te vergeten
TV TAS: Van Den Helder naar Schiermonnikoog
De jongens en meiden van KiteActive organiseerden een wel hele speciale downwinder. In twee dagen werden alle Nederlandse waddeneilanden aangedaan. Het werd een loeizwaar avontuur dat de deelnemers niet zullen vergeten.
De TV-TAS
In groep 7 legde meester Hielko ons uit dat de Nederlandse Waddeneilanden een van de mooiste stukken natuur is van Europa en dat er een makkelijk ezelsbruggetje is om de volgorde van de Wadden eilanden te onthouden. TV TAS, staat namelijk voor Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en als laatste Schiermonnikoog. Na het starten van KiteActive in 2011 en het begin van onze downwinders in Brazilie organiseren wij avontuurlijke tochten overal ter wereld. Tijdens onze eerste Kiteactive reis zeilden wij met een traditionele zeilklipper de Manna de Wadden af op zoek naar de beste kitespots. De schoonheid van de Waddeneilanden had ons meteen in haar greep. Elk jaar organiseren wij sindsdien meerdere Wadden-tochten. Zo is het idee ontstaan om de TV TAS te gaan surfen.
Onze compagnon Roderick Pijls ging achter de schermen bezig met de logistiek, vergunningen, veiligheid en route van de tocht. In 2022 was het eindelijk zover, de downwinder werd online gezet. Met 80 personen op de wachtlijst kregen wij in de gaten dat we iets heel bijzonders in handen hadden. Maar goed, je kan een mooi plan hebben, de allesbepalende factor bij onze sport is het weer. Voor deze tocht hebben wij bovendien hele specifieke condities nodig: een betrouwbare windkracht vijf tot zes, twee dagen achter elkaar. Met een windraam van drie weekenden in september hadden we goede hoop.
Weekend 3 zag er al snel heel goed uit: de voorspelling van windkracht 6 uit het westen was exact de condities waar we op hadden gehoopt. Het originele plan was om op de kop van Texel te starten maar we kregen berichten dat er enorm veel vertraging op de veerboot Texel was voorspeld. Gelukkig was daar een mooie oplossing voor. Wij besloten om de downwinder te laten starten in Den Helder: D(e) TV TAS tocht was geboren.
Het startschot
Zaterdagochtend 1 oktober 2022 was het eindelijk zover. Na een onrustige nacht met een storm die over Nederland raasde, regen die non-stop tegen het raam kletterde en een paar nachtmerries reden wij met het KiteActive team om half 8 ‘s ochtends uit Lemmer. Op de afsluitdijk aangekomen zagen we dat de storm compleet was gaan liggen en dat er veel minder wind stond dan de voorspellingen aangaven. Eenmaal aangekomen op Den Helder stonden er uiteindelijk toch 33 man te trappelen in hun wetsuit. Na een briefing over de TV TAS van ons team, het indelen van de buddy’s en het overhandigen van SafeTrx-horloges ging de club van start met Felix voorop. Thomas had de leiding over de bezemwagen achterin. Je kan de functie van ons team een beetje vergelijken met die van een herdershond. Ons doel is om de groep bij elkaar te houden, het tempo hoog te houden en te zorgen dat er geen ongelukken gebeuren. Helaas was al snel duidelijk dat ondanks de online briefing en de vele waarschuwingen over de intensiteit van deze tocht niet iedereen het benodigde niveau had voor de tocht. Bij Den Helder haakten de eerste twee al af gevolgd door een andere kiter op Texel. Hierdoor liepen we helaas ook achter op ons tijdschema. De druk werd opgevoerd en we moesten door met de club die het hopelijk wel aankon.
Paal 17
Aangekomen bij de Razende bol, konden we even snel zwaaien naar zeehonden om daarna door te gaan naar Texel. Hier kwamen gigantische golven binnen. Iedereen speelde op safe: er was ook geen ruimte voor fouten want we moesten meters maken. Door het gedoe achterin raakte de kopgroep en de achterhoede echter toch te ver uit elkaar. De kopgroep moest daarom wachten bij paal 17. Gelukkig werd daar goed op de riders gepast en konden ze wat energy bars eten en wat drinken. Nadat Jelle Hak en Klaas Einte Adema zeven kilometer terug waren gevaren om te helpen bij de achterhoede kwamen beide groepen weer bijeen. Helaas hadden we wel meer dan twee uur vertraging. Het tempo moest omhoog: we moesten zo snel mogelijk naar Vlieland. We voeren we voorbij de slufter (een prachtige lagune op Texel) en in een half uur later waren we bij Cocksdorp waar we in de verte de Vliehors zagen liggen.
Het was afgaand water en dit betekent dat de Vliehors ( een enorme zandplaat op de kop van Vlieland, ook wel de Sahara van Friesland genoemd) grotendeels droog lag. In een keer moesten we niet een downwinder, maar stevige upwinder varen om deze zandplaat te tackelen. Aangekomen op Vlieland kwamen er bovendien gigantische rollers binnen vanuit de Noordzee. Een aantal mensen maakten de fout om de oversteek teveel downwind te gaan wat hen duur is komen te staan: daarna moesten ze nog namelijk nog meer upwind varen.
Energie nodig
Op Vlieland aangekomen zat bijna iedereen door zijn energie heen. Het was al twee uur ‘s middags en we hadden nog niks gegeten behalve wat energiereepjes . Da’s weinig na vijf uur op het water. Door de strekdammen op Vlieland die vreemde golven creëren was het nog even doorbijten voor we bij het Badhuys waren: onze lunchplek voor vandaag. Dat was nogal een contrast met de hardcore condities op de Noordzee. Nu zaten we lekker warm binnen in een heerlijke ambiance te lunchen met een soepje, een broodje kroket en een broodje gezond. De lunch gaf iedereen genoeg energie om de laatste oversteek van deze dag te trotseren, van Vlieland naar Terschelling. Een grote oversteek van dertien kilometer, berucht om zijn stromingen, zeedeining en verborgen zandplaten. Eenmaal vertrokken uit Vlieland bleken de golven prachtig: we konden lekker golf na golf pakken, eindeloos downwing. Eenmaal onderweg kwamen we met de groep terecht in hoge zeedeining van rond de vier meter. Het blijft een ongelofelijk gevoel om opgetild te worden en vervolgens weer te dalen en om je heen niets anders te zien als water. De tocht ging gelukkig voorspoedig: iedereen voer op safe. Halverwege kwamen we een fantastische zandplaat tegen waar de golven heel mooi liepen. En daarna als toetje nog een zandplaat met misschien wel 200 zeehonden die ons nieuwsgierig aankeken. Alsof we in een natuurfilm voeren. Indrukwekkende wolken, regenbogen en de duinen van Terschelling maakten het moment nog specialer. En uiteindelijk was daar de de finish voor dag 1: West aan Zee.
Stuk voor stuk kwamen de deelnemers over de finish. De Arriva- bus stond klaar en bracht ons direct naar de Stayokay in West-Terschelling. Een geweldige plek met een prachtig uitzicht waar we heerlijk hebben gedoucht om daarna door te gaan naar de Wigwam om hier met zijn allen lekker te eten en wedstrijdje stoere verhalen te houden. De kopgroep deed nog een paar biertjes in schipperscafé ‘t Zwaantje, maar uiteindelijk lag iedereen redelijk vroeg in bed. Gesloopt en verzadigd.
Een nieuwe dag
Zondagochtend werden we wakker met hernieuwde energie en een heerlijk ontbijt. Vandaag stond de TAS downwinder op het programma. Van Terschelling naar Schiermonnikoog. Een tocht van 65 kilometer. De uitdaging voor vandaag was de wind die iets zachter was al de dag ervoor:16 tot 20 knopen. Wel hadden we een strakblauwe lucht en heerlijk weer. Om half tien werden wij afgezet bij West aan Zee: iedereen pompte een maatje groter op. De boodschap tijdens de briefing was duidelijk: de snelheid moest omhoog en iedereen moet geconcentreerd varen. Zeker bij de oversteken was er geen ruimte voor foutjes.
Met de wind in de rug stoof de groep er vandoor onder leiding van Thomas Vidal die vandaag aan kop ging. Het was werkelijk waar een genot. Dag 1 was ik op m’n strapless surfboard en dag 2 op een twintip. Ik heb van beide boards onwijs genoten. Op onze twintips konden we echt met dikke snelheid over het vlakke water racen, vlak onder het strand langs. De topsnelheid kwam van onze trainer Klaas Einte Adema (Nederlands Kampioen Kite 2008) met 89,9 kilometer per uur! We hadden het tempo er mooi in en waren al snel op het einde van Terschelling. Langzaam werden de duinen kleiner en veranderen die in een uitlopende zandplaat. In de verte zie je hier duidelijk de vuurtoren van Hollum boven het landschap uitsteken: het doel was duidelijk. Koppen bij elkaar, briefing voor de oversteek en gaan met die banaan. Het fijne aan deze oversteek is dat hij niet zo lang is en dat je een duidelijk een punt hebt om op af te varen. Wel is het tussen de eilanden een wildwaterbaan. Draaikolken, klotsbakken, pyramide-golven, kortom: chaos. Het is belangrijk in deze stroming je board niet te verliezen na een valpartij. Gelukkig verliep de overtocht zonder problemen en voeren we met de deelnemers van De TV TAS op een mooie koers richting Ameland.
De Dodemanshoek
Bij aankomst op Ameland waren we meteen bij de secret lagune. Hier hebben we een korte sessie en een pitstop gedaan om even bij te komen. Daarna gingen we direct door. De golven waren waanzinnig. Na een heerlijke sessie kwamen we aan op de Hoorn van Ameland. Een geweldig mooie plek waar we lekker ons lunchpakket op hebben gegeten en konden genieten van de omgeving. Nu stond er nog een hindernis op het programma van de TV TAS . De langste en ook de zwaarste oversteek van Ameland naar Schiermonnikoog.
In totaal een oversteek van wel 14 kilometer. Je kunt de vuurtoren, met goed zicht, net zien vanaf Ameland. Midden tussen deze twee eilanden ligt de Richel: een grote zandplaat die voor enorm turbulent water zorgt. Hier hebben we de heftigste condities van de tocht gehad. Gigantische pyramide-golven die je soms uit het niets gewoon omhoog gooiden. Het was echt een enorme uitdaging om op je board te blijven staan. De tocht verliep voorspoedig tot we bij de Dodemanshoek aankwamen. Wij zagen al gauw dat er één iemand was achtergebleven en het tempo van de groep niet meer kon bij houden. Hij kon zijn board moeilijk terug vinden, werd er steeds weer vanaf gegooid en kreeg bovendien een kleine black-out op een plek op de Noordzee waar je die echt niet wil hebben. Met vallen en opstaan hebben wij hem hier doorheen gecoacht. Het voelde als een overwinning om samen het strand van Schier onder onze voeten te voelen.
De TV TAS: wat een barre tocht. Ik denk dat ik voor alle deelnemers spreek als ik zeg dat we samen iets unieks hebben meegemaakt. Zoiets vergeet je nooit meer.
Woord Felix Maks
beeld Robin Waerts
Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!