17-12-2015 - Kitesurfen, Nieuws

Unwrapped: Airush Union 9m2

Airush komt dit jaar met een nieuwe kite op de markt: de Union. Met een frisse blik is men aan de slag gegaan om een allround kite voor de gemiddelde tot gevorderde kiter te ontwikkelen, een vlieger die Varial X vervangt. Airush heeft getracht de karakteristieken van de Razor, Wave en Lithium te verenigen in één veelzijdige vlieger.

Ruud Overwater: “Ik vind het een sportieve allrounder met veel lift en hangtime. Geschikt voor de oldschool- of freerider die hoog springen belangrijk vindt maar ook een golfje pakt en wel eens wil uithaken voor een freestyle move.”

De tas
De Union is verpakt in een supertoffe tas, een verder ontwikkeld model van de duffel-tas die Airush vorig jaar produceerde. Deze bolle tas met solide rits maakt het gemakkelijk om je kite (ook losjes opgevouwen) op te bergen. Voor de bar is dit jaar een netje met strap aan de zijkant bevestigd. Naast het hoofdvak is er ook aan een klein vakje voor je autosleutels of mobiele telefoon gedacht. Een elastische band maakt het mogelijk om je pomp aan de andere zijde van de tas te bevestigen.

De bar
Voor deze test kregen we de Union met een Airush Core Bar toegestuurd, de ietwat dunnere opvolger van de Smart Bar. De bar ziet er stevig uit en is strak afgewerkt. De Smart Bar is voorzien van een effectieve grip en de powerlijnen zijn omhuld met een plastic coating zodat de lijn niet slijt en je je vingers niet kapot schuurt. Op de stuurlijnen zijn dikke floaters bevestigd, deze zijn niet geïntegreerd in de bar. Boven de quickrelease zit een swivel waarmee je de powerlijnen na een kiteloop of rotatie terug kan draaien. Je kunt de Core Bar met enkele klikken op vier verschillende lengtes verstellen. Mocht je geen waarde hechten aan de verstelbaarheid van de bar, dan kun je de Union ook op de budgetvriendelijke Analog Bar varen.

Quickrelease
De Core Bar heeft een push away release, die ook op de Smart Bar gebruikt werd en dankzij zijn goede functioneren sinds 2012 ongewijzigd is gebleven. De quickrelease opent snel en is ook weer eenvoudig in elkaar te zetten. De chickendick kun je wegdraaien zodat deze het uithaken niet in de weg staat. De chickenloop van de Airush Core Bar is groter dan de chickenloops die we bij andere allround kites zagen. De grotere chickenloop maakt het uithaken uitnodigend.

Inflate/Deflate
De Union is dit jaar voorzien van een groot inflate/deflate- ventiel waarmee je de kite extra snel oppompt. Om het doek niet te beschadigen is het ventiel afgeschermd door een neopreen kapje.

Tune opties
Nadat je de Core Bar op je favoriete breedte hebt gezet en de juiste lijnlengte hebt gekozen, kun je de Union op de kite ook nog tunen. Op de wingtips kun je middels drie verstelpunten kiezen of je low, medium of high bar pressure wilt tijdens het varen en ook op de bridle-bevestiging op de leading edge is er de keuze voor meer of minder bardruk.

Vaarwater
De Union wordt in de markt gezet als allround kite, maar blonk tijdens de test met name uit in lift, hangtime en uitgehaakt freestylen. De vlieger staat stabiel in de lucht en plaatst zich wat dieper in het windvenster. Daardoor is de bar en stuurdruk wat hoger maar is de vlieger beter geschikt voor freestyle dan waverijden. De Union komt het best tot zijn recht op (spiegel)vlak water.

Veranderingen
Hoewel de Union als nieuwe kite gepresenteerd wordt, heeft hij toch aardig wat genen van zijn voorganger (de Varial X) meegekregen. Het Poly Load Frame dat Airush in 2016 voor het derde jaar gebruikt om de kites te verstevigen is dit jaar onder de naam Dyneema Load Frame opnieuw toegepast. Deze rastervormige versteviging houdt het doek in vorm en voorkomt dat het oprekt. Dit jaar is het frame compleet vernieuwd, het nieuwe Load Frame heeft een unieke spinnenweb constructie van lichtgewicht dyneema, de nieuwe structuur versterkt het kitedoek dat tot soms 100kg te verduren krijgt.

Karakter
De Union is een stabiele kite (zeker voor een driestruts- vlieger), met een gemiddelde tot hogere bardruk. De vlieger stuurt ietwat trager dan de gemiddelde freeridekite en heeft een paar keer sinussen nodig om op snelheid te komen. De Union bouwt ook bij weinig wind veel kracht op en heeft een verbluffende low end. De vlieger staat wat dieper in het windvenster, wat hem ervan weerhoudt om maximaal hoogte te lopen, maar het geeft hem wel meer stabiliteit en een constante pull. De stuursnelheid van de Union is gemiddeld voor een freeride-/freestylevlieger en de kite draait met een grote draaicirkel om zijn tips. Dankzij de stuurdruk die daarmee gepaard gaat voel je goed waar de vlieger staat en vliegt hij voorspelbaar. De Union heeft een groot depower-bereik waarmee je de kracht gemakkelijk uit zet wanneer je een golfje afrijdt. Het herstarten van de Union ging probleemloos.

Airush Union 9m2-tekst1

Conclusie
De Airush Union is een gemakkelijke allround kite, die met name bij het freeriden, oldschool springen en freestylen goed tot zijn recht kwam. De vlieger is zeer stabiel en heeft een voorspelbaar stuurgedrag. De Union backstallt (ook uitgehaakt) niet, en hoewel de Airush Razor misschien beter geschikt is voor die dubbele handlepasses, nodigt ook de Union uit tot het leren van nieuwe freestyletricks. Om in de golven te spelen is de Union goed te gebruiken, voor het echte wavewerk zouden wij op zoek gaan naar een kite met minder bardruk en sneller stuurgedrag. De Union is een sportieve allrounder met veel lift en hangtime, geschikt voor de freerider of oldschooler die hoog springen belangrijk vindt, maar ook een golfje pakt en wel eens wil uithaken voor een freestylemove. Dit is een vlieger voor de freestyler die geen hardcore C kite wil, maar zoekt naar een vergevingsgezindere vlieger om kiteloops en uitgehaakte tricks mee in te zetten.

 van