29-03-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Vetter dan freestyle: Wakestyle

Wakestyle is eigenlijk freestylen, met drie grote verschillen: boots (of wakeboardbindingen), een wakestyle board (stijver, een maatje groter en veel rocker, meer rocker dan een freestyleboard) en alleen tricks met de kite constant op tien uur of op twee uur. Daarnaast zijn wakestyletricks altijd uitgehaakt en gepowered. Je kunt gebruik maken van obstakels om overheen te sliden of om te springen.

Tekst: Rik Haenen en Chris van Hienen. Beeld: Nadine van der Esch.

Wakestyle is voor mij een mooie combinatie van kracht, stijl en controle. Het lijkt of het in de PKRA vaak gaat over zoveel mogelijk rotaties en passes. In dit soort wedstrijden zie ik vaak dat rijders hun kite insturen of heel hoog zetten zodat er een extra rotatie gemaakt kan worden. Persoonlijk zie ik liever iemand die met power een stijlvolle S-bend landt dan iemand die een dubbele S-bend to-blind landt zonder snelheid en met zijn kite op twaalf uur. Doordat je met wakestyle de kite niet instuurt en laag laat staan doe je alles op snelheid en bungel je nooit onder de kite. Hoe hoger je wil, hoe harder je moet gaan!

De bindingen zorgen dat je een ultieme connectie met je board hebt. Je voeten voelen comfortabel als in een gymschoen en zitten via een plaat vast op het board. Door de extra boardcontrole en de vele rocker kan je een grotere maat kite pakken en extra gepowered poppen. De landingen zijn dankzij de rocker en de boots zacht en dof. Met dank aan het extra grote board en de boots heb je meer gewicht aan je voeten en slingert je onderlichaam radicaal achter je kijkrichting aan. Je creëert veel momentum en alles voelt heftiger, meer uitgestrekt en het ziet er stijlvoller uit.

Niet landen is geen optie, want tijdens een crash word je hard uit elkaar getrokken. Tijdens een crash remt je board in het water terwijl de kite volle snelheid verder wil. Nadat je afgeremd bent lig je na een crash vaak achterstevoren in het water. Je kite blijft trekken en je board blijft remmen, dus een moeilijke situatie om alles weer onder controle te krijgen. Voor mij betekent het dat ik liever geen tricks inzet waarvan ik weet dat ik ze vaak niet landt. Aan de andere kant zorgt de vereiste commitment bij het inzetten voor een extra kick.

Wakestyle is een eigen movement binnen de kiteboardwereld (zie onder andere Kitescoop.com). De vaders van de movement zijn onder andere Lou Wainman, Andre Phillip en Mauricio Abreu. De tegenwoordige ambassadeurs zijn: Aaron Hadlow, Tom Court, Brandon Scheid, James Boulding, Sam Light en anderen. Er komen ook steeds meer wakestyle-evenementen, waarvan de meest bekende de Triple S is. Een unieke wedstrijd met unieke regels, gericht op stijl in verschillende disciplines.

Wat mij aantrekt aan het beeldmateriaal van deze mannen is hoe de combinatie tussen power, stijl, controle en innovatie het niveau steeds hoger pusht. Wakestyle gaat over gepowered en stijlvol een trick landen en niet over zoveel mogelijk rotaties en passes doen. Oftewel in de woorden van Jesse Richman: ‘Let’s put the style back in kitesurfing!’


 van