Voor- en nadelen van een kitecruise-trip 

Caribbean kite cruise, catamaran kite cruise door Griekenland, kiting and sailing. Egypte, Panama, Kroatië, de Bahama’s….  De hits op google liegen er niet om: er is heel veel keuze wanneer je het plannen van een kitesurf-cruise overweegt. Ook op diverse fora en sociale media zie ik dit fenomeen steeds vaker voorbijkomen. It’s safe to say, dat dit type vakantie ‘de kite cruiseeen vlucht heeft genomen de afgelopen paar jaar. Is dit het next best thing als het om kitesurfvakanties gaat?  

Voor- en nadelen van een kitecruise-trip 

Sommige aanbieders claimen de expert te zijn in kite cruises ‘sinds 2014’. Veel ouder kan dit concept ook niet zijn, voordat er een toename in populariteit volgde. Vrijwel alle kitesurfers hebben er vandaag de dag weleens van gehoord: de wind achterna varen op een (zeil)jacht. Vaak op basis van volpension. Coaches/ instructeurs verblijven ook gezellig aan boord. No stress and you worry less… of niet? Want hoe leuk is het om ‘gevangen’ te zitten op de boot?  

ACTIEF OP EEN ZEILJACHT 

Natuurlijk zijn de meningen verdeeld. Om hierover meer te weten te komen, sprak ik Miriam van de Engelstalige kitesurf-blog Wake Up Stoked. Zij is in het voorjaar van 2019 op een Kitesurf Cruise geweest als influencer. ‘Deze kite cruise is niet geschikt voor kiters die ’24/uur per dag’ willen kitesurfen. Mede omdat de wind waarschijnlijk niet elke dag aan staat. En zeker niet gedurende de hele dag aan staat; omdat de wind in dit geval thermisch is.’ Omdat Miriam erg actief is, is een kite cruise haar niet bijzonder goed bevallen: ‘Wanneer je op een boot zit, kun je er niet zomaar even af om een rondje te wandelen of om hard te gaan lopen. Dat vond ik na een paar dagen wel een beetje suf.’ 

Voor- en nadelen van een kitecruise-trip 

Ik was zelf ook aanwezig op deze kite cruise en kan mij vinden in de mening en ervaringen van Miriam. Gelukkig waren er genoeg opties voor mij om actief bezig te zijn: van de boot afspringen en lekker zwemmen bijvoorbeeld. Ook was het heerlijk om een SUP te kunnen pakken en een stuk gaan peddelen. Het feit dat je niet zomaar even van boord kunt om ergens een bakje koffie te halen of een rondje te wandelen, went gek genoeg na een tijdje. 

Wanneer ik Maroean van OceanBirdz vraag naar de mogelijkheden om actief bezig te zijn aan boord tijdens haar kite cruises, vertelt ze dat er zeker opties zijn. Naast het zeilen, om van spot A naar B te komen, wordt er bijvoorbeeld vaak gebruik gemaakt van de snorkelspullen om de wereld onder water te bekijken op een dag met minder wind.   

ZORGELOOS AAN BOORD 

Ik denk dat er op vrijwel geen enkele kite cruise, twaalf uur per dag gevaren wordt. Ik lees op internet en hoor van ervaringsdeskundigen, dat de dag vaak bestaat uit het varen / zeilen naar de spot. Het genieten van een (uitgebreid) ontbijt en uitgebreide lunch. Relaxen en eventueel een andere activiteit doen zoals yoga op het deck, suppen of zoals op de wat luxere cruises soms geregeld kan worden: flyboarden en elektrisch hydrofoilen.  

Ik zie dat veel van de kite cruise buiten de gebaande paden gaan. Dat is iets wat mij persoonlijk erg aanspreekt: verlaten spots, de mooiste plekken ontdekken. Away from the crowds. Je komt plekken waar je anders niet of zeer moeilijk, komen kunt. Vaak zijn deze plekken de idyllische, subtropische verlaten droombestemmingen, zoals de Grenadines. Waar de foto’s en filmpjes een waanzinnige omgeving beloven: in je boardshort kitesurfen in het paradijs, van alles en iedereen verlaten. Op deze verre kite cruises heb je vaak ook even een week (of twee) geen wifi. Iets wat helemaal van deze tijd is: ‘Disconnect to connect.’ Even een tijd die telefoon en laptop uit om weer verbinding te kunnen maken, met je partner of gewoon met jezelf.  

Ontzorgd

Mijn ervaring is dat je op een kite cruise ook enorm ‘ontzorgd’ wordt. Je kunt immers niet zomaar van boord en daarom ben je van alle gemakken voorzien. Op de kite cruise waar ik aanwezig was, ontbrak het mij dan ook aan niets.

Eet je veganistisch? Dan staat er om 16:00 zomaar een grote plate met diverse groentes en vegan dips op tafel! Wil je ook werken op de boot? Natuurlijk kan dat: er is de hele dag stroom en snelle wifi. Wil je een massage of manicure? Er wordt iemand van het vaste land gehaald om je in de watten te leggen. Tijd voor een portie adrenaline op een ochtend zonder wind? Dan wordt de snelle boot gehaald en varen we de baai uit om een uurtje te gaan wakeboarden! Daarnaast is het feit dat je je niet druk hoeft te maken over hoe je naar de spot gaat en weer terug komt bij je slaapplaats erg relaxed.  

Voor- en nadelen van een kitecruise-trip 

Wanneer je verblijft aan boord, moet je dus in zekere zin kunnen ‘loslaten’. Want jij bent niet in charge; maar de crew van de boot. Natuurlijk kun je op veel kite cruises van alles zelf aanvragen, wat dan vervolgens (tegen meerprijs) voor je geregeld wordt. Maar op eigen houtje het water op – laat staan de spot kiezen – of zelf naar de volgende kitespot gaan op het moment dat jij daar zin in hebt… dat is er niet bij.  

De andere kant van loslaten is relaxen: je hoeft je echt nergens druk om te maken en kunt ultiem ontspannen van je kitesurfvakantie genieten. 

Voor- en nadelen van een kite cruise

PROS van een kite cruise: 

  • + Buiten de gebaande paden 
  • + Niet afhankelijk van het strand (en eventuele ‘on land’-regels)
  • + Comfort & ontspanning;
  • + Variërendecondities / spots;  
  • + ‘Connecten’ met jezelf; compleet ontzorgd worden, verstand op 0

CONS van een kite cruise: 

  • Vaste crew/ groep aan boord (wanneer je het niet kunt vinden met deze mensen);
  •  Minder privéruimte. De ruimten – op jouw cabin na- zijn gedeeld;  
  • – Ik vind vrijwel alle cruises vrij prijzig (twee weken boot is vergelijkbaar met een half jaar met de camper weg); 
  • – Zeeziekte
  • – Niet zelf bepalen wat/ wanneer/ hoe.
Voor- en nadelen van een kitecruise-trip 

VOOR WIE IS EEN KITE CRUISE GESCHIKT? 

Net zoals niet iedereen enthousiast wordt van een party hostel op het strand. En zoals dat niet elke kiter zal staan springen bij het idee van een roadtrip in een camper langs de gure Schotse kust. Zo wordt ook niet iedereen even blij van een kitesurfvakantie op een boot. 

Maroean vertelt me dat ze denkt dat wanneer je ‘social media verslaafd’ bent of wanneer je snel zeeziek bent, de kite cruise naar de verlaten plekken op een zeilboot -zoals de Grenadine cruise – niet geschikt zal zijn als kitevakantie. En wanneer je rekening wil houden met je footprint op vakantie, dan is een cruise op een motorjacht natuurlijk niet de beste keuze.  

Maar voor wie is een kite cruise dan wél? ‘De kitesurf cruise waar ik aanwezig was, is erg geschikt voor stellen waarbij één van de twee aan kitesurfen doet.’ Volgens Miriam is de combinatie relaxen, zonnen, zwemmen, lekker eten en een paar uur kitesurfen per dag, perfect voor stellen waarbij één van de twee niet kite. Daar heb ik niets aan toe te voegen. Hoewel mijn man ook kite en ik hem best weleens mee zou nemen op een kitecruise! Misschien als tweede huwelijksreis? De foto’s maken mij in ieder geval erg enthousiast: helder water, zon, afgelegen spots en écht even tot rust komen… Misschien dat we in 2021 dan toch weer op kitesurf cruise zullen gaan. 

Voor- en nadelen van een kitecruise-trip 

Tekst: Eva Krul
Beeld: Ferry Kager en anderen


Voor meer kitesurf nieuwsTips & Tricksleesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van