07-06-2016 - Mountainbiken, Nieuws

When the going gets tough

Het meest intimiderend zijn steile paadjes langs de berg of naar beneden. Aan de ene kant loopt het omhoog, aan de andere kant een gapend gat. Hoe ga je in vredesnaam hier een béétje fatsoenlijk (en stijlvol) naar beneden komen? Gelukkig hebben wij wat techniekjes verzameld om die moeilijke stukken makkelijker te maken. En als je deze keer er goed overheen komt, zul je zien dat ze langzaam maar zeker hun indrukwekkende karakter verliezen.

Tekst: Bas Rotgans
Foto’s: Michiel Rotgans
Rijder: Mark Naber

Trucjes om moeilijker terrein toegankelijker te maken.

Clipless pedalen met platform
Op technische en moeilijk stukjes kan het soms heel erg moeilijk zijn om meteen in je klikpedalen te stappen. Shop eens rond naar pedalen die een combinatie van een clipless – en platformpedaal zijn. Zo kun je de eerste paar pedaalslagen meer kracht overbrengen op je pedaal, zonder angst dat je schoen er vanaf glijdt.

When the going gets tough-1 When the going gets tough

Zadel naar beneden
We zijn er in dit nummer van UP/ DOWN al meerdere keren op teruggekomen. Maar als je een moeilijk stuk moet fietsen, zeker als het steil naar beneden gaat, geef je jezelf heel erg veel ruimte als je je zadel een centimeter of tien laat zakken. Dat maakt het heel erg makkelijk om je gewicht naar achteren te verplaatsen. En laat dat nou net de plek zijn waar je achterwerk naartoe moet als je in steil aflopend terrein je gewicht boven je trapas wilt houden!

Stap op aan de hoge kant
Als je dwars op een steile helling staat, kan het heel erg moeilijk zijn om op je fiets te komen. Dé grote truc is om altijd aan de hoge kant opstappen. Dat is dus de zijde van je fiets aan de bergkant. Zo sta je boven je fiets en is het heel erg makkelijk om je been over je fiets te slingeren. Je voelt je ook zekerder omdat je op deze manier van boven op je fiets stapt zodat, als je omvalt, je nog steeds aan de hoge kant van je fiets ligt in plaats van in het ravijn. Bonus: op deze manier heb je ook alle tijd om met de voet die over je fiets stapt in je pedaal te klikken voordat je begint te rijden.

When the going gets tough-6 When the going gets tough-5

Driepootmethode
Ben je aan de hoge kant opgestapt en heb je je ene voet ingeklikt op je pedaal, dan zou je nu al technische stukken in kunnen fietsen. Hoe dan? Door de voet die je als laatste bijhaalde niet meteen in te klikken, maar klaar te houden om als extra ‘pootje’ bij te zetten op de moeilijk stukken, maak je het mogelijk om hele moeilijke stukjes half steppend, half fietsen te overbruggen. De rest van je fiets houdt je gewoon onder je: dus ene voet ingeklikt, kont op je zadel en handen op het stuur. Je zal versteld staan hoeveel moeilijke secties je zo kan halen.

When the going gets tough-4

Voor het volledige artikel bestel je hem via onze webshop. Wil je nou altijd de leukste artikelen of meest uitdagende trails vijf keer per jaar op de deurmat krijgen? Neem dan een abonnement op Up/Down. Of download het magazine online via onze Soul Kiosk App.

Word-abonne---banner---UpDown

 van