28-08-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Duotone Neo 2020 – Review

De inmiddels legendarische Duotone Neo is wederom verder ontwikkeld. Populair vanwege z’n brede inzetbaarheid als wave-, freeride-, strapless freestyle- én foil-kite. En met teamriders als Airton Cozzolino, Matchu Lopes, Sebastian Ribeiro, James Carew en Patri McLaughlin weet je zeker dat de kite uitvoerig getest is.

Lees hier onze review over de Duotone Neo SLS!

Voorspelbare kite

Ten opzichte van het vorige model heeft de nieuwe Duotone Neo wat gewicht verloren door gebruik van nieuwe materialen. Zo is met name de trailing edge lichter geworden. Deze trailing edge heeft ook een nieuw profiel gekregen en er staat wat meer spanning op. Dit alles leidt tot een nog sneller reagerende en nog beter driftende kite. De Duotone Neo was al een van de best driftende kites in de markt, maar nu zweeft’ie nog een tandje beter.

Duotone Neo 2020 - Review

Maar goed, driften is niet alles, de kite moet ook bestuurbaar blijven. En dat doet de Neo. Met veel of weinig spanning op de lijnen, je kunt de kite plaatsen waar je wilt. De Duotone Neo heeft zoveel power in zich dat je makkelijk één, twee maten kleiner kunt varen. Dit heeft als voordeel dat je een nog sneller reagerende kite krijgt. Een kleinere kite reageert nu eenmaal sneller dan een grotere. Het mooie van de Neo is dat het allemaal heel erg voorspelbaar gaat. Hij vliegt niet nerveus rond. Er is een stabiele, constante trekkracht. Dit is ook erg fijn bij het foilen. Daarnaast kun je op elke positie van de kite in het windvenster druk lozen zodat jij in controle blijft.

Duotone Neo 2020 - Review

Lange golven rijden is fijn, maar als je vervolgens lang moet opkruizen om weer terug te komen mis je misschien wel de mooiste golven. De Duotone Neo kruist uitstekend op voor een wavekite. Je bent in no time weer terug op je oude positie om een nieuwe golf te slashen. Met springen is de Duotone Neo geen koning, maar lekker gecontroleerde jumps maken gaat prima.

Twistende leading edge

De Duotone Neo heeft een twistende leading edge door de Flex Segments in de leading edge. Deze unieke eigenschap geeft mooie vloeiende bochten van de kite en een dynamisch vaargevoel. De Neo maakt gebruik van Teijin’s Trinity TX-type, een ripstop met 3 x 2-verstevigingsdraden. Deze stof is exclusief voor Duotone. Dit doek is extra scheurbestendig, geeft horizontale flex (betere controle) en een verticale stijfheid (direct en precies stuurgedrag). De leading edge is van dacron. Deze heeft speciale extra sterke dubbele stiksels met Insigma-tape zodat de kite hard opgepompt kan worden en duurzamer is.

Duotone Neo 2020 - Review

Airport Valve II-ventiel

Het Airport Valve II-ventiel is ook weer een exclusief Duotone-item. Bij dit ventiel kun je de bajonet-aansluiting van je pomp direct op het ventiel zetten. Er is geen adapter nodig. Voor het laten leeglopen draai je aan een schijfje binnenin het ventiel. Het geheel wordt afgedicht met een grote blauwe dop. Door het Maxi Flow-buisje (9mm) kun je de kite snel oppompen en laten leeglopen. Op het einde van een van de wingtips zit een extra leegloopventiel. Hierdoor kun je heel handig de kite in een keer vanaf een wingtip helemaal oprollen terwijl je tegelijk alle lucht eruit drukt.

Duotone Neo 2020 - Review

Geen bumpers maar wel een extra laag STPU-Doek

De bridle heeft twee katrollen en in de trailing edge zitten bij de wingtip twee latjes. Deze Duotone Neo heeft geen bumpers bij de voorkant van de struts, maar wel een extra laag STPU-doek. De achterlijnen worden aan een V-splitsing op de wingtip bevestigd. Deze V-splitsing verdeelt de krachten gelijkmatiger. Op de V-splitsing heb je ook de keuze uit een A- of B-setting voor het bepalen van de bardruk. De voorlijnen kunnen ook worden afgesteld in een A- of B-stand. A geeft meer depower en betere springeigenschappen ideaal voor strapless freestylen, B geeft betere drifteigenschappen en kortere bochten. De kite kan met vier en vijf lijnen gevaren worden.

Duotone Neo 2020 - Review

Eigenschappen Duotone Neo 2020:

Duotone Neo 2020 - Review

Verkrijgbare kleuren van de Duotone Neo: Mint, grijs, rood.

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van Duotone gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘Duotone Neo 2020‘ komt uit Access #2 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van